De rust bij de accountants van KPMG is weer enigszins teruggekeerd, maar nu vechten de belastingadviseurs van zusterbedrijf KPMG Meijburg elkaar de tent uit.

De financiële topman van KPMG Meijburg, Wiebe Cnossen, is tijdelijk teruggetreden. Dat bevestigde  KPMG Meijburg donderdag tegenover Z24. “De heer Cnossen heeft aangegeven zijn functie als lid van het Dagelijks Bestuur van Meijburg &Co tijdelijk neer te leggen”, aldus het fiscale adviesbureau in een schriftelijke verklaring.

Bestuursvoorzitter Wilbert Kannekens wilde niet toelichten waarom Cnossen dat heeft gedaan. Kannekens wilde ook niet bevestigen of het tijdelijke terugreden van Cnossen te maken heeft met zijn vermeende agressieve gedrag. Cnossen is in opspraak geraakt vanwege beschuldigingen die zijn geuit door twee oud-medewerkers van de fiscale tak van KPMG.

Marokkaanse medewerker moest ‘opkrassen’

Cnossen, de financieel bestuurder, zou zich bij een bijeenkomst in maart 2015 zeer agressief hebben opgesteld tegen een jonge fiscalist (28) van Marokkaanse afkomst, Karim Aachboun. Aachboun zou moeten ‘opkrassen’.

Aachboun, die ziek thuis zit, heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen en eist 1,2 miljoen euro van zijn voormalige werkgever wegens een trauma dat hij zou hebben opgelopen, zo schreef De Telegraaf afgelopen dinsdag. Hij zou stelselmatig gepest en gediscrimineerd zijn.

Maar niet alleen lag Cnossen overhoop met de talentvolle jonge fiscalist, ook de inmiddels gewipte partner Ad Aerts speelt een rol in het conflict. Aerts zou Aachboun hebben gesteund. Cnossen zou zich, zo blijkt uit interne documenten in handen van Z24, ook agressief naar Aerts hebben opgesteld.

Ook Aerts heeft inmiddels een rechtszaak lopen. De ontslagen partner eist inzage in de cijfers en alle documenten rond de zaak Aachboun.

In de zitting van de zaak van Aerts tegen zijn voormalige partners in januari, waar De Telegraaf verslag van deed, ontkende de advocaat van KPMG Meijburg het hele incident waarbij Cnossen zich agressief gedragen zou hebben. "Hoewel het veelzeggend is dat hij steeds naar geweld blijft verwijzen, dat er niet geweest is. Binnen de maatschap bestaat er geen enkel vertrouwen meer in de heer Aerts", zo tekent de krant op uit de mond van de advocaat.

Naam weer door het slijk

De ruzie bij KPMG Meijburg komt voor KPMG als geheel erg ongelegen. Het bedrijf lijkt zich net weer een beetje te herstellen van een hele reeks schandalen.

De accountants van KPMG waren betrokken bij enkele grotere en kleinere boekhoudschandalen rond Nederlandse bedrijven als SBM Offshore, Ballast Nedam en Imtech. Bovendien bleken de partners zelf ook nog eens onderwerp van onderzoek te zijn van zowel de FIOD als de AFM. Enkele partners zouden hebben gefraudeerd en zichzelf hebben verrijkt rond de bouw van een nieuw hoofdkantoor.

In het voorjaar van 2014 haalden de accountants oud ING-baas Jan Hommen binnen om puin te ruimen. Zeven partners vertrokken. Ook werden van buiten nieuwe commissarissen gehaald, waaronder oud-GroenLinks fractievoorzitter Jolande Sap en oud-werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes.

De nieuwe affaire bij het zusterbedrijf KPMG Meijburg komt juist daarom uiterst ongelegen, mopperen bronnen bij KPMG. Net nu Hommen de reputatie van KPMG weer een beetje heeft opgepoetst.